Sobre la sorra de la platja es baraven les barques i s’estenien les xarxes per secar-les i remendar-les.

La tasca de reparar els forats de les xarxes la feien sovint els mateixos pescadors quan feia mal temps, era un treball que realitzaven habitualment, ja que les xarxes molt sovint es feien mal bé. Hi havia un grup de dones que, assegudes a la sorra, amb els seus dits àgils remendaven més hàbilment que els homes.

L’art de platja era un tipus de pesca practicat a l’Estartit fins a principis del s. XX. Aquest tipus d’art consistia en estendre la xarxa dins l’aigua amb l’ajuda d’una embarcació i, des de la sorra homes i dones estiraven l’ormeig amb la força dels seus braços.

Les soltes és un altre tipus de pesca que es practicava a l’Estartit. Són xarxes d’emmallament, i com el seu nom indica es cala de manera que la xarxa no quedi tibant i així el peix s’embolica fàcilment a la malla.

A més de les soltes, entre d’altres, es poden destacar els següents arts menors: el jonquet, el volantí i el rall. El jonquet és una canya o jonc curt, d’on es lligava un fil de pescar sense plom amb un ham escat i uns quants es calen entre les escletxes de les roques. El volantí és una peça de fusta o s’embolcalla el fil de pescar, a l’extrem del qual hi ha diversos hams separats i està llastrat per un plom. El rall és una petita xarxa cònica llastrada, que es llença oberta i en cobrar-la es tanca, atrapant els peixos al seu interior.

Audioguia

RELACIONAT

1
TOURIST INFORMATION 10-17h
Tourist information : Monday-Friday: 10-17h
Saturday - Sunday - Holidays: 10-14h
Hello! Can we help you?