6. Les cases dels “americanus” i la Perola o la Torre del rellotge

Alguns homes de l’Estartit, com molts d’altres pobles, al llarg del s. XIX van decidir emigrar a les Amèriques a la recerca de fortuna. Aquest col·lectiu eren coneguts com els americanus o indianus.

A l’Estartit tenim l’exemple dels dos germans Marquès, que van anar a Cuba i un cop aconseguida la seva fortuna van tornar al seu poble d’origen. Aquests germans van fer construir dues cases bessones d’estil colonial al carrer de Santa Anna núm. 24 i núm. 26. La inscripció de la llinda data del 1875. L’estil colonial presenta una acurada simetria amb línies rectes, grans finestrals i balcons, que donen al conjunt una presència imponent.

La Perola era el local on els pescadors tenyien les xarxes, que eren de cotó i necessitaven un manteniment acurat i, alhora, per poder recuperar el color fosc que les fa més eficaces per a la captura de peix.

El nom de Perola prové, de fet, de la caldera utilitzada per a la cocció del tint. A l’Estartit, la Perola del carrer de Santa Anna funcionà públicament fins cap a l’any 1890.

La Perola del carrer de Santa Anna també és coneguda per la torre del Rellotge; aquest el va fer instal·lar l’Ajuntament, amb la col·laboració econòmica dels germans americanus Joan i Pere Marquès, el 1878. Actualment hi ha un rellotge de Sol i una obra surrealista del pintor torroellenc Joan Fuster.

Audioguia

RELACIONAT

1
TOURIST INFORMATION 10-17h
Tourist information : Monday-Friday: 10-17h
Saturday - Sunday - Holidays: 10-14h
Hello! Can we help you?