3. El port de l’Estartit

Al port de l’Estartit hi trobem diferents tipus d’embarcacions: vaixells d’esbarjo de motor i vela per als navegants, creuers amb fons de vidre, barques per als submarinistes i barques de pesca artesanal.

L’Estartit va néixer com un poble de pescadors. Avui és un poble principalment turístic, però encara hi queden algunes barques de pesca artesanal.  La pesca artesanal és la més respectuosa amb el medi marí, i s’utilitzen arts de pesca tradicionals com la nansa, el palangre, el tresmall.

Per la seva situació entre el mar i la muntanya, les construccions de l´Estartit s’han vist afectades durant molts anys pels temporals de mar i les avingudes del riu Ter. Les primeres cases es van edificar al costat de la muntanya i es protegien de la força del mar mitjançant un dic de pedres al llarg de la riba.

El desenvolupament del poble de l’Estartit es deu en gran part a l’existència de bons caladors. El descens de la pirateria va facilitar que, des de principi del segle XVIII, els pescadors es poguessin instal·lar prop de la platja. Durant molts anys, les barques de pesca es varaven directament a la sorra de la platja.

L’origen del port actual és de mitjan segle XX, quan es va construir el primer espigó per protegir el poble de l’Estartit dels cops del mar. L’espigó estava situat a prop d’una torre de defensa de la planta circular, ja en ruïnes, que va ser construïda quan encara hi havia l’amenaça dels pirates. Després d’aquesta torre hi ha el darrer espigó del port actual.

Actualment, els pescadors artesanals de l’Estartit son els únics que poden pescar de manera professional al voltant de la Reserva Marina de les Illes Medes.

L’Espai Medes és una porta d’entrada per descobrir l’apassionant món de la Reserva Natural de les Illes Medes.

Audioguia

RELACIONAT

1
Heeft u vragen?
Tourist information : Monday-Friday: 10-17h
Saturday - Sunday - Holidays: 10-14h
Hello! Can we help you?