Una vila reial al peu del massís del Montgrí

Només a 6km del mar i a recer del Montgrí (302m), regada pel riu Ter que dóna vida a la plana. Una vila que viatja en el temps i respecta la història.

Al peu del massís calcari del Montgrí s´hi troba Torroella de Montgrí, una vila reial envoltada de camps i horts regats pel tram final del riu Ter.

El clima és agradable, amb una temperatura mitjana anual de 14,8º C, una mitjana al gener de 8,8º C i al juliol de 22,5º C.

Les principals fonts de riquesa són l’agricultura, gràcies a les fèrtils terres de regadiu, i el comerç, amb un mercat setmanal cada dilluns al matí.

La indústria també hi és present, amb tallers i petites empreses.

Sense ser una població turística per excel·lència, Torroella ofereix uns atractius cada dia més estimats pels visitants: la conservació dels trets de l’Empordà i una oferta comercial considerable.

Durant tot l’any es compta amb un variat programa d’activitats culturals molt atractives per a tots els visitants i residents de la zona.

Una vila amb
personalitat

Passejar per Torroella és també un passeig a través dels temps. Dels vestigis de la Torroella emmurallada, el portal de Santa Caterina (s. XI-XIII), la torre de les Bruixes (XV-XVI); dos joies del municipi, l’esglèsia gòtica de Sant Genís (s.XIV-XIX) i el castell de Montgri (s.XIII); dels segles XVI-XVII la Casa Pastors, la Casa del Metge al carrer Major i per acabar un darrer toc especial, les cases colonials construïdes pels americanos que després de fer fortuna tornaren a casa, i que avui en dia també formen part d’aquest arxiu arquitectònic.

Patrimoni arquitectònic

Els carrerons estrets capriciosament estructurats, l’impressionant conjunt historicomedieval on es palpa ja la intensa vida cultural de la vila, un comerç obert a tothom i el tarannà amable de la seva gent són trets destacables.

El Castell del Montgrí

Construït entre els anys 1294 i 1301, el castell del Montgrí s’erigeix avui en dia com a símbol del municipi. Des d’aquesta fortalesa inacabada que en el seu moment va marcar la força del regnat de Jaume II davant el comtat d’Empúries, es pot contemplar un paisatge espectacular. Si pugeu al capdamunt d’una de les seves torres, aquest mirador de l’Empordà us oferirà una vista panoràmica de 360 graus. Gireu de nord a oest i contempleu la badia de Roses i Empúries, el Canigó, els Pirineus i el Montseny, les Gavarres, el Baix Ter i la badia de l’Estartit, amb les seves illes Medes.

Proposta d’itinerari

Itinerari al castell, a l’ermita de Santa Caterina i al Cau del Duc: el punt de partida és Torroella de Montgrí. Podeu deixar el cotxe a l’aparcament i començar l’itinerari a peu, des de la plaça del Lledoner i el carrer de Fàtima. Al final d’aquest carrer trobareu un rètol indicatiu (castell del Montgrí). Pel camí, seguiu els senyals en vermell i blanc que anireu trobant marcats en algunes pedres. Quan arribeu a la Creu, podeu optar per anar a l’ermita (baixant a la vall de Santa Caterina) o al castell (seguint el camí de la dreta). A uns 50 m abans del castell, trobareu indicat el camí que va al Cau del Duc.

Art, música i cultura

Un municipi artístic amb el pols rítmic i variat

Art, música i patrimoni fan que el nostre municipi estigui a l’alçada dels destins culturals més importants de Catalunya.

I de totes les arts, la música potser és la més latent. L’heretatge ens ve de lluny i al fil del temps podem dir que comptem amb un ric bagatge musical. Es compta tot l’any amb un variat programa d’audicions, concerts i ballades de sardanes, i cada estiu amb el prestigiós Festival Internacional de Músiques.

Aquesta és també terra de pintors, escultors, escriptors i fotògrafs. El dinamisme cultural ha generat la presència de fundacions privades i galeries d’art que s’han establert a la nostra vila: Fundació Vila Casas, Fundació Mascort, Michael Dunev Art Projects, Atrium Roca Sans i Traç d’Art (a l’Estartit) i d’espais municipals com la Capella de Sant Antoni a Torroella i la Sala d’Exposicions del Consell Municipal a l’Estartit.

Museu de la Mediterrània

Museu de la Mediterrània i Centre d’Interpretació del Parc Natural del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter.

El Museu de la Mediterrània ens obre les portes a la descoberta i al coneixement de la Mediterrània partint del massís del Montgrí, la plana del Baix Ter i les illes Medes. El centre ens convida a una experiència participativa per a grans i petits on podrem flairar les aromes de la Mediterrània, escoltar els seus sons i músiques, tocar la història i veure un audiovisual panoràmic que ens apropa a la Mediterrània actual.
El museu és també la seu del Centre d’Interpretació i porta d’entrada del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter.
Un dels exponents més clars del compromís local amb la cultura el tenim en el Museu de la Mediterrània, un equipament creat el 2003 amb l’objectiu d’interpretar, difondre i custodiar el llegat natural i històric del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter.

Activitats

Consulta totes les activitats que pots realitzar

1
TOURIST INFORMATION 10-17h
Tourist information 10-17h
Hello! Can we help you?