Una vila reial al peu del massís del Montgrí

Torroella de Montgrí i l’Estartit, situat al Baix Empordà, té el privilegi de ser l’essència de la comarca.

Al peu del massís calcari del Montgrí s’hi troba Torroella, una vila reial envoltada de camps i horts regats pel tram final del riu Ter.

Torroella de Montgrí és una vila amb personalitat que, durant tot l’any, es converteix en l’indret ideal per imaginar a cada pas les diferents èpoques que l’han conformada. De cadascuna d’aquestes hi ha vestigis arquitectònics importants que, tot passejant, ens faran viatjar en el temps en un obrir i tancar d’ulls.

El eixos principals de Torroella conflueixen tots a la plaça de Vila, centre animat els dilluns, dia de mercat, punt de partida també de cercaviles que ens anuncien el començament d’alguna activitat engrescadora, marc ideal per a les ballades de sardanes i recinte obert amb una acústica excel·lent.

Un itinerari per Torroella

Aquest itinerari per Torroella us permetrà assaborir amb calma i sense presses l’encant d’aquesta vila. Els carrerons estrets capriciosament estructurats, l’impressionant conjunt historicomedieval on es palpa ja la intensa vida cultural de la vila, un comerç obert a tothom i el tarannà amable de la seva gent faran que la vostra estada entre nosaltres sigui inoblidable.

Patrimoni cultural

El territori que abasta el parc natural ofereix uns paisatges culturals únics a Catalunya i permet veure la interacció de l’home amb l’entorn des del paleolític fins a l’actualitat. La seva descoberta permet observar com han anat variant les necessitats de l’ésser humà en aquest mateix entorn que l’envolta. A la muntanya a banda de coves prehistòriques, hi ha restes de forns de calç, de paret de pedra seca, barraques i abeuradors, capelletes de pedra… Elements que rememoren la història d’un poble i fan un retrat del paisatge del Baix Empordà, que ja representa un valor en si mateix.

El Castell del Montgrí

Construït entre els anys 1294-1301 per ordre del rei Jaume II, enfrontat amb el comtat d’Empúries, el castell, del qual només es van arribar a construir els murs i les torres adossades en forma de quadrat, s’erigeix com a símbol del municipi. Aquest mirador, que és un dels més atalaiats de l’Empordà, ofereix una vista panoràmica de 360 graus. De nord a oest es pot contemplar la badia de Roses i Empúries, el Canigó, els Pirineus, el Montseny, les Gavarres, el Baix Ter i la badia de l’Estartit, amb les illes Medes. 

S’hi accedeix a peu, des de Torroella. Veure la ruta

L'ermita de Santa Caterina

Situada a la vall de Santa Caterina, al mig del massís del Montgrí, va ser fundada el 1392 per tres frares benedictins procedents del monestir de Montserrat. Tot i que l’ermita actual no s’assembla gaire a la primitiva, ja que ha patit diverses reformes, les seves dependències són visitables. A la planta baixa es troba la capella, al pis superior, les sales que ocupava la família de l’ermità, i al soterrani es conserven les antigues dependències. Al pati hi ha un pou, d’on es deia que venien els nens. En aquest indret se celebra cada any un aplec en honor a la santa, a qui s’atribueix la salvació del poble de Torroella en l’any de pesta i fam, i que té la festa el 25 de novembre, segons la tradició iniciada al segle XVII.

Ruta de senderisme Montplà i Vall de Santa Caterina

Art, música i cultura

Un municipi artístic amb el pols rítmic i variat

Art, música i patrimoni fan que el nostre municipi estigui a l’alçada dels destins culturals més importants de Catalunya.

I de totes les arts, la música potser és la més latent. L’heretatge ens ve de lluny i al fil del temps podem dir que comptem amb un ric bagatge musical. Es compta tot l’any amb un variat programa d’audicions, concerts i ballades de sardanes, i cada estiu amb el prestigiós Festival de Torroella.

Aquesta és també terra de pintors, escultors, escriptors i fotògrafs. El dinamisme cultural ha generat la presència de fundacions privades i galeries d’art que s’han establert a la nostra vila: Fundació Vila Casas, Fundació Mascort,  Atrium Roca Sans i Traç d’Art (a l’Estartit) i d’espais municipals com la Capella de Sant Antoni a Torroella i la Sala d’Exposicions de l’Entitat Municipal Descentralitzada a l’Estartit.

Museu de la Mediterrània

Museu de la Mediterrània i Centre d’Interpretació del Parc Natural del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter.

El Museu de la Mediterrània ens obre les portes a la descoberta i al coneixement de la Mediterrània partint del massís del Montgrí, la plana del Baix Ter i les illes Medes. El centre ens convida a una experiència participativa per a grans i petits on podrem flairar les aromes de la Mediterrània, escoltar els seus sons i músiques, tocar la història i veure un audiovisual panoràmic que ens apropa a la Mediterrània actual.
El museu és també la seu del Centre d’Interpretació i porta d’entrada del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter.
Un dels exponents més clars del compromís local amb la cultura el tenim en el Museu de la Mediterrània, un equipament creat el 2003 amb l’objectiu d’interpretar, difondre i custodiar el llegat natural i històric del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter.

Activitats

Consulta totes les activitats que pots realitzar

1
TOURIST INFORMATION 10-17h
Tourist information : Monday-Friday: 10-17h
Saturday - Sunday - Holidays: 10-14h
Hello! Can we help you?