25.10.19
Torroella de Montgrí-l’Estartit-Illes Medes ha estat escollida, per 3r any, com una de les 100 destinacions més sostenibles del món, segons el rànquing que elabora la reconeguda associació internacional Green Destinations. Enguany, però, el municipi ha fet un pas més dins del llistat ja que ha obtingut el certificat Gold Award. Representa un nivell superior ja que s’obté després d’un rigorós procés d’avaluació i auditoria, en el qual s’analitzen un total de 114 indicadors relacionats amb la sostenibilitat. Per poder-hi accedir cal haver estat un any, com a mínim, en el rànquing Top 100, un pas previ per al qual s’han de complir 30 indicadors bàsics de sostenibilitat.
Segons el comitè avaluador, Torroella de Montgrí-l’Estartit, a través de l’àrea de Destinació Turística de l’ajuntament, ha aplicat de manera excel·lent els criteris i indicadors establerts, en tots els àmbits de gestió de la destinació com són la conservació de la natura i el patrimoni, la gestió de residus, l’energia i el clima. Aquest premi també és un reconeixement als esforços de la destinació per mantenir l’atractiu turístic de cara al futur. No només s’han tingut en compte aspectes visibles com el patrimoni natural, sinó també d’altres aspectes intangibles com polítiques i plans de gestió que inclouen principis de desenvolupament sostenible.
Amb els premis Top 100, Green Destinations vol distingir la feina que fan les destinacions a favor de la sostenibilitat i promoure casos de bones pràctiques. En l’avaluació i selecció dels guardonats hi participen un centenar d’experts internacionals. A l’Estat espanyol enguany s’han distingit 7 destinacions entre les 100 més sostenibles del món. El guardó va ser recollit per l’assessor turístic municipal, Josep Capellà, el 10 d’octubre, durant el Global Green Destinations Days, que es va fer a l’illa de Mali Lošinj (Croàcia).
Aquest reconeixement per a Torroella de Montgrí i l’Estartit s’afegeix al premi Global Low-Carbon Ecological Scenic Spot, concedit el passat setembre pel Global Forum on Human Settelments (GFHS), un organisme vinculat a l’ONU. En aquest cas, es va distingir la posada en marxa d’un model de desenvolupament sostenible i resilient, i haver integrat l’ecoturisme en la seva planificació. Hi va tenir un paper clau l’execució del projecte Life Pletera.
Prioritat municipal
La regidora de Destinació Turística, Dúnia Oliveras, assegura que estar a la llista de les cent destinacions més sostenibles del món és molt important en termes de credibilitat de les actuacions que s’estan portant a terme a nivell local. Assegura, a més, que contribueix a la projecció internacional de la destinació i esperona a continuar sumant esforços des de l’àmbit públic i privat per avançar en polítiques de sostenibilitat. En aquest sentit, recorda que la sostenibilitat s’ha integrat com una prioritat en la gestió municipal, atesa la singularitat i l’alt valor mediambiental del territori, on hi conflueixen una gran diversitat d’espais i hàbitats, protagonitzats pel massís del Montgrí, les illes Medes, els aiguamolls del Baix Ter i la fèrtil plana agrícola. Actualment, el 67 % del terme es troba protegit dins dels Parc Natural i només un 10 % és sòl urbà.
Més informació:
– Dossier Compromesos amb la sostenibilitat
– Butlletí de final del projecte Life Pletera