La Fundació Costeau ha escollit l’Estartit per construir-hi la seva seu científica mundial que s’ubicarà als terrenys on avui hi ha Jocs. Aquest projecte veu la llum gràcies a l’entesa entre l’entitat sense ànim de lucre, la Fundació Mascort, propietària de l’espai, i l’Ajuntament de Torroella de Montgrí.
La instal·lació es començarà a construir aviat i la previsió és que s’inauguri d’aquí a dos anys. Tindrà una superfície d’uns 6.000 m² que es destinaran a dur-hi a terme diversos estudis i activitats.
Aquesta seu servirà per impulsar la reintroducció d’espècies marines animals i vegetals en perill d’extinció i per erradicar espècies invasores com la Caulerpa, una alga invasora que a Catalunya ha provocat la desaparició gairebé total de la posidònia.
Un edifici amb equipaments científics i lúdics
L’edifici de la Fundació Costeau comptarà amb una arquitectura moderna i funcional. Tindrà dues zones en forma d’ameba amb tancs d’aigua d’entre 1.700 i 31.000 litres envoltades de fossats d’entre 3 i 4 metres de profunditat. Serviran per a la reproducció d’espècies. També s’aixecaran els tancs de quarentena, un espai de cultius i prop de dos centenars d’aquaris.
La seu científica mundial ‘Unió dels oceans’ treballarà en un laboratori de control d’aigües per analitzar els elements contaminants del mar i un altre de biologia marina. La instal·lació la completarà un auditori polivalent per a exposicions i conferències, un centre documental i un restaurant temàtic.
Activitats de la Fundació Costeau al Torroella de Montgrí i l’Estartit
Més enllà de la construcció de la seu científica mundial de la Fundació Costeau, Torroella de Montgrí i l’Estartit albergaran diversos projectes de l’entitat, com l’organització del Congrés Internacional de Pesca de la Mediterrània, programes de biologia marina als centres educatius i activitats que es desenvolupen de la mà d’altres entitats com per exemple la facultat de Veterinària de la Universitat de Barcelona o l’Escola de Cinema i Audiovisuals. Servirà també per impulsar l’Institut d’Estudis de la Mar – Philippe Cousteau, que impartirà cursos professionals de marina mercant, fins ara inèdits a la província de Girona.
Amb presència en 34 països arreu del món, la fundació ha decidit construir un nou espai científic mundial amb l’objectiu d’unificar criteris.
Un entorn privilegiat per ubicar-hi l’equipament
Des de la Fundació Costeu valoren la generositat de la Fundació Mascort i el treball de l’Ajuntament com a claus per ubicar-se a l’Estartit i també el fet que el municipi gaudeix d’un entorn privilegiat i és una de les capitals mundials del busseig. Tant Ramon Mascort com l’Ajuntament s’uniran al patronat de la Fundació Costeau.
Des de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí l’alcalde, Jordi Colomí, es mostra “molt satisfet, emocionat, agraït” i alhora “afortunat” perquè a Torroella de Montgrí-l’Estartit es “consolidi un projecte de repercussió mundial” que representa “un abans i un després al municipi i al país”. Pel batlle aquest projecte “Reforçarà les polítiques de territori, que han de ser permanents en el temps, afectarà la millora de la desestacionalització de la temporada turística perquè generarà visites tot l’any, donarà un cop de mà al nostre sector turístic i social i tindrà incidència de manera positiva en l’aspecte social en generar més llocs de treball”.
Per la seva banda, Marc Calvet, primer tinent d’alcalde, argumenta que “l’elecció per part de la fundació Philippe Cousteau de l’Estartit com a seu científica mundial és una magnífica notícia, és un impuls i un reconeixement a una aposta que fa molts anys que hem fet com a municipi, fer compatible la dinamització econòmica amb la preservació mediambiental”.