La Destinació Torroella-Estartit-Illes Medes ha participat aquest divendres a la Jornada ‘Regenerative Tourism: contributing to the wellbeing of the community‘ celebrada a Barcelona. Es tracta d’una trobada que busca inspirar, compartir i adquirir coneixements sobre com destinacions i empreses estan treballant cap a un model turístic que contribueixi al benestar de la comunitat.
Aquesta trobada està coorganitzada des del Departament d’Empresa i Treball amb NECSTouR (la xarxa de regions europees per a un turisme sostenible i competitiu) i compta amb la presència de més de 400 persones vinculades al sector turístic.
Institucions capdavanteres en sostenibiltiat
Durant tot el dia, la trobada ha tingut representants internacionals de destinacions capdavanteres en temes de sostenibilitat; de negocis compromesos que demostren que el model de turisme sostenible enfocat a generar valor és viable econòmicament; d’organismes europeus com la Unió Europea, la Comissió Europea, l’European Tourism Association (ETOA), l’European Travel Commission (ETC), Europa Nostra i la Travel Foundation, entre d’altres.
El programa de la jornada ha inclós ponències i taules de debat entre les que ha destacat la presentació sobre els valors del turisme regeneratiu que ha realitzat l’Anna Pollock, considerada una de les veus més destacades en la reformulació del turisme. Pollock ha explicat que “el turisme té una responsabilitat única per ajudar en els processos de canvi i per fer-ho s’ha d’integrar amb altres sectors” i ha vaticinat que “un canvi significatiu es produirà quan entenem que no som una indústria que funciona amb principis mecànics sinó que és un sistema viu.”
El turisme coma solució i no pas problema
El Secretari General d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat, Albert Castellanos, ha indicat que “volem aconseguir un Turisme Regeneratiu que no només no generi externalitats negatives que haguem de mitigar o neutralitzar, sinó que sigui capaç de millorar l’entorn deixant-lo millor de com el va trobar.”
La Directora General de Turisme de la Generalitat, Marta Domènech, ha afirmat que “el turisme català aspira a ser la solució i no el problema. Ha de ser vist com una palanca, un aliat no només per generar riquesa sinó també per proporcionar a la ciutadania progrés, benestar i qualitat de vida.”