L’Ajuntament de Torroella de Montgrí i l’Estartit ha renovat el seu compromís amb la Xarxa de Destins Turístics Intel·ligents (DTI) mitjançant l’actualització del diagnòstic elaborat per la Societat Mercantil Estatal per a la Gestió de la Innovació i les Tecnologies Turístiques (SEGITTUR) el 2022, amb l’objectiu de continuar millorant la gestió turística del municipi. Aquesta actualització permetrà establir un nou full de ruta amb mesures concretes per avançar en àmbits clau com l’accessibilitat, la sostenibilitat, la governança i la innovació tecnològica.
Des de l’agost de 2022, Torroella de Montgrí i l’Estartit formen part de la xarxa DTI, i aquesta és la primera revisió que s’hi realitza per avaluar la implantació de les mesures proposades. A partir d’aquest procés de revisió, es generarà un nou informe diagnòstic que exposarà l’estat del destí i les accions a seguir per continuar millorant en termes de gestió turística.
Programa de Destí Turístic Intel·ligent
El programa de Destí Turístic Intel·ligent, impulsat per la Secretaria d’Estat de Turisme (SETUR) i gestionat per SEGITTUR, té com a objectiu millorar la competitivitat dels destins turístics i la qualitat de vida dels seus residents. Per aconseguir-ho, es fonamenta en cinc eixos principals: governança, innovació, tecnologia, sostenibilitat i accessibilitat.
Aquesta iniciativa, creada dins del marc del Pla Nacional Espanyol i Integral de Turisme 2012-2015, permet la ràpida incorporació d’innovacions als destins turístics. Un Destí Turístic Intel·ligent es defineix com un espai turístic innovador, basat en una infraestructura tecnològica avançada, que assegura el desenvolupament sostenible del territori, l’accessibilitat per a tots els visitants i residents, i una millor qualitat d’experiència per als turistes i residents.
El model DTI, basat en una metodologia de diagnòstic que inclou 97 requisits i 261 indicadors, permet millorar de forma contínua la gestió dels destins turístics mitjançant recomanacions i un sistema de monitoratge, adaptat als reptes presents i futurs del turisme. Aquest model ha estat reconegut com a bona pràctica per organismes internacionals com l’ONU Turisme (ex-OMT), la Comissió Europea, l’OECD i el Banc Inter americà de Desenvolupament (BID).
El model DTI, referent tant en l’àmbit estatal com internacional, forma part de l’Agenda Urbana Espanyola 2019 i representa un compromís ferm amb la sostenibilitat i la innovació en el turisme.