L’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha presentat el nou Pla Estratègic de Turisme del municipi que estableix 21 actuacions a desenvolupar en els 2 anys vinents dins de set eixos estratègics. Es tracta d’una visió a llarg termini consensuada amb el sector turístic local i que va en consonància amb les línies de treball iniciades amb el Pla de Sostenibilitat Turística que el municipi ha estat executant els darrers anys.
El principal objectiu d’aquest nou pla estratègic és el de reforçar el posicionament de la Destinació des d’una mirada sostenible, enfortir les sinergies, aliances i cooperació amb els agents turístics del territori i assolir una governança consensuada i participativa amb els actors del sector turístic, liderada per l’Àrea de Turisme de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí
Participació publicoprivada
En línia amb aquesta idea, durant l’elaboració d’aquest pla han participat un gruix considerable d’agents turístics de la destinació, tant de l’àmbit públic com del privat. S’ha procurat consolidar el treball transversal de regeneració de la destinació que s’està fent des de fa dècades a partir de la valorització del territori i la promoció de la cultura.
La nova planificació actualitza la diagnosi turística de la destinació, que pateix encara una forta estacionalitat; i reafirma la visió compartida a llarg termini entre els agents turístics que treballen al territori. Aquesta visió demana diversificar l’oferta, fer una gestió sostenible dels recursos, ser referents en turisme de natura i tenir la sostenibilitat i el paisatge com a banderes, entre d’altres.
Accions per donar solució als reptes turístics
El pla s’estructura a partir de set eixos de treball que pretenen donar solució als principals reptes i oportunitats de millora en el desenvolupament turístic actuals de la destinació. Aquests set eixos de treball són: la construcció d’un model complementari de governança turística; l’harmonització del paisatge urbà de l’Estartit.; la diversificació de la demanda d’acord amb els ‘visitors persona’ de l’Agència Catalana de Turisme; la gestió sostenible de recursos, mobilitat i reducció d’emissions de CO₂; l’enfortiment de les capacitats humanes dels professionals turístics; la innovació en la cocreació d’experiències turístiques; i la Intel·ligència i optimització de dades per a un turisme sostenible.
Cada un d’aquests eixos té associada una o diverses actuacions a fer en els pròxims dos anys. Per exemple, en l’eix d’harmonització del paisatge urbà de la destinació hi ha la creació d’una ordenança de paisatge urbà i prioritzar la flora autòctona del parc natural en l’ornamentació vegetal i botànica del municipi. Així els set eixos sumen un total de 21 actuacions a fer fins al 2026 alineades al mateix temps amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides.
Per tal de fer seguiment del pla, es crearà una comissió de seguiment amb representants dels sectors públics i privat implicats.
La redacció d’aquest pla ha estat coordinat per l’empresa PAX# Genuine Tourism Advisors i forma part del sisè eix del Pla de Sostenibilitat Turística, el de la participació empresarial i ciutadana.