1. La Pesca a l’Estartit

Fins als anys 60 del segle XX la pesca va ser l’activitat més important a l’Estartit. L’any 1930 vivien a la població 130 pescadors.

Per a la captura del peix s’utilitzaven tècniques artesanals diferents, primer amb embarcacions de vela i rem i més tard, a partir dels anys 30 del segle XX, amb embarcacions més grans de motor. Històricament cal destacar dues tècniques de pesca a l’Estartit: la pesca del bou i la del sardinal. Per a la pesca del bou s’empraven dos llaguts situats paral.lelament i a certa distància, que arrossegaven una xarxa gran que engolia el peix que trobava al seu pas. Es duia a terme entre els mesos d’octubre i abril i donava feina a una seixantena de persones.

La pesca del sardinal, que es duia a terme a l’estiu, mantenia ocupada pràcticament tota la població i estava destinada a la captura del peix blau: l’anxova i la sardina. Es duia a terme amb un llagut i, amb l’ajut de xarxes, els sardinals, es capturava el peix. Aquesta activitat va donar lloc a la creació de fàbriques diverses de salaó a la mateixa població. A partir dels anys 50, com passà a moltes altres poblacions del litoral, l’activitat pesquera va anar perdent importància. La manca d’infraestructures portuàries, la mala comunicació entre l’Estartit i els mercats importants i l’arribada del turisme propiciaren una lenta però irreversible decadència de l’activitat pesquera.

Audioguia

RELACIONAT

Instant Prosperity
1
TOURIST INFORMATION 9 - 21h
Tourist information : Monday-Sunday: 9 - 21h